DE GOUDEN KANOSLALOM-DAMES VAN HET EK ONDER 23

Watersportverbond Magazine | December 2017

Claudia Leenders, Maartje Otten en Lena Teunissen wonnen dit jaar het Europees kampioenschap Kanoslalom K1 onder 23 jaar in Hohenlimburg. Wij blikken met ze terug op het afgelopen seizoen en vroegen naar hun hoogtepunten en voorbereidingen voor komend seizoen. Ze hebben alle drie hun eigen verhaal van hoe zij tot de top zijn gekomen en wat hun ambities zijn voor de toekomst.

Claudia Leenders

Claudia is een zeer gedreven kanoslalom vaarster. Met haar 23 jaar heeft ze al veel succes behaald in de kanosport. Maar voor haar gevoel heeft ze nog lang niet alles eruit gehaald wat er in zit. Sinds 2012 woont en traint ze in Augsburg (Duitsland). Naast het kanovaren volgt ze een online hbo-opleiding communicatie en werkt ze hard om alle kosten die ze maakt voor de kanosport te kunnen financieren. Het is een druk bestaan, maar wel een bestaan waar ze veel energie uithaalt.

EK 2017

Terugblik op seizoen 2017

Leenders kijkt terug op een zeer geslaagd kanoseizoen. Op wedstrijdgebied zegt ze alles eruit gehaald te hebben. Haar verwachtingen waren ook niet heel hoog, omdat Claudia in de winter van 2016-2017 bewust een stapje terug deed. Na twee grote teleurstellingen, haar schouderblessure en geen kwalificatie voor de Olympische Spelen, ging het haar allemaal even niet voor de wind. Deze tijd heeft ze gebruikt voor haar studie en om na te denken over haar toekomst in de kanosport.

In 2017 besloot ze er weer vol voor te gaan. Het seizoen heeft erg goed uitgepakt met als hoogtepunt de gouden medaille op het EK kanoslalom onder 23 teams. “Dit had niemand verwacht! Het was een vlakke baan, dus het moest echt een perfecte run worden om te winnen. Doordat de andere teams veel ondersteuning krijgen en vele malen professioneler zijn in dit onderdeel dan wij, was het echt een verrassing voor iedereen! Het was ongelofelijk. Het WK teams viel wel een beetje tegen, hier werden we negende op het WK senioren en vijfde op het u23 WK. De medaille op het EK maakte veel goed, door deze medaille ben ik extra gemotiveerd.”

Leerproces

“De afgelopen jaren heb ik erg veel geleerd op mentaal gebied, hier draait ook veel om.” Aldus Leenders. “Iedereen kan trainen en snel varen, maar het is het mentale deel dat het verschil maakt. Hierin ben ik erg gegroeid sinds de junioren. Na alle tegenslagen van verlies en de ervaringen die ik heb meegemaakt, merk ik dat ik nu veel beter in mijn boot zit tijdens de wedstrijden. Voorheen had ik veel moeite om met verlies om te gaan. Nu kan ik mij beter concentreren op het varen, en minder op het resultaat. Daarbij denk ik altijd: doe wat je in de training ook doet, je weet wat je kan, en dan lukt het vaak ook.”

“Doe wat je in de training ook doet, je weet wat je kan, en dan lukt het vaak ook.”

Training winter 2017-2018

Claudia gaat er deze winter helemaal voor. Na de resultaten van dit seizoen weet ze dat er veel meer in zit. Door de komende winter op een hoog niveau door te trainen, hoopt ze dat de trainingsresultaten komend seizoen naar voren komen. “Sinds anderhalve maand zijn we weer volop bezig met de wintertrainingen. Nu al merk ik het verschil met vorig jaar, ik heb al grote stappen gezet. Deze winter blijven we vooral in Augsburg trainen. Een lang trainingskamp op een warme plaats zit er voor mij helaas niet in. Wel gaan we in februari voor twee weken naar Zuid-Frankrijk voor een trainingskamp.

Verder ben ik bezig met duurtraining, krachttraining en werk ik aan mijn basistechnieken. Hopelijk wordt het niet te koud, want dit zal de trainen niet bevorderen. Sinds dit jaar train ik samen met een groep kanovaarders uit Duitsland die net niet in het team zitten, maar ervoor trainen om het team te halen. Tijdens de training heb ik dus concurrentie, dit maakt het een stuk leuker. Daarnaast kan je zien of iemand beter vaart of een betere techniek heeft. Als je alleen traint ben je toch al eerder tevreden met je prestatie tijdens de training, omdat je geen vergelijking hebt.”

Vooruitzicht komende jaren

“Komend jaar ga ik mij voorbereiden op het senioren EK, het WK en de World Cups, ik kan niet meer deelnemen aan het EK onder 23. De concurrentie is groot, maar ik zie zeker kansen voor ons. We hebben een sterk Nederlands team. Aan welke wedstrijden ik precies ga deelnemen is nog niet bekend. Het WK wordt gevaren in Brazilië, dit is een eind weg en aangezien ik alles zelf moet betalen moeten er keuzes gemaakt worden.

Ik heb heel veel zin in het nieuwe seizoen. Nog vier maanden de tijd om te trainen en nog veel om te verbeteren. Ik hoop dat dit er ook tijdens de wedstrijden uit gaat komen. Ik ben veel meer gemotiveerd dan het jaar hiervoor. Ik zie dat er veel meer in zit.’’

Categories: Race